I Sverige omfattas alla vuxna av en allmän tandvårdsförsäkring med högkostnadsskydd. Förutom den allmänna tandvårdsförsäkringen har du med neurologisk sjukdom i vissa fall rätt till ytterligare tandvårdsstöd. Vilka stöd som är aktuella beror på flera faktorer. Välj nedan för att se vad som är aktuellt i ditt fall.
Gäller om du på grund av långvarig sjukdom (t ex stroke) har en funktionsnedsättning som gör att du inte klarar din egen munhygien eller ett normalt tandläkarbesök. Du har då rätt till tandvårdsbehandling mot samma avgift som vanlig sjukvård (läs mer här nedanför ).
Uppfyller du villkoren har du rätt till tandvårdsstödet, även om du ännu inte har fått ett ökat tandvårdsbehov. Du får ett så kallat F-kort som visas upp vid tandvårdsbesök för att bara behöva betala patientavgift för sjukvård.
Ansökan görs av din tandläkare, alternativt läkare. Hon eller han bedömer först om du har en funktionsnedsättning som beror på någon av någon av ovanstående diagnoser och som påverkar din tandhälsa. En ansökan om tandvårdsstöd skickas sedan till landstinget (Tandvårdsenheten eller motsvarande). Landstinget prövar din ansökan och meddelar om du har rätt till stöd och för hur lång tid.
Ansökan om landstingsfinansierat tandvårdsstöd ska göras av läkare — inte tandläkare.
För patienter i Stockholms län skickas blanketten till:
Visa information till förskrivare (vårdpersonal)
Information till förskrivare (vårdpersonal)
Det finns detaljerad information på blanketten som beskriver funktionshinder då stödet blir aktuellt.
Använd blankett för särskilt läkarintyg vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning enl. 3 a § tandvårdsförordningen .
Tandvårdsenheten
Box 6416
113 82 Stockholm
Tandvårdsstödet täcker bastandvård. Där ingår undersökningar, förebyggande tandvård, lagningar av tänder (även rotfyllning), utdragning av tänder och behandling vid tandlossning. Avtagbara tandproteser ingår också.
Större ingrepp ingår inte. Dit räknas fasta proteser såsom kronor, porslinsinlägg, broar och implantat.
I Stockholms läns landsting ingår högst 2 undersökningar per år. Behöver tänderna undersökas oftare ska detta först prövas av landstinget. Högst 4 förebyggande (profylaktiska) åtgärder ingår, t ex hos tandhygienist. Fler kan godkännas i specialla fall, t ex vid grav tandlossning.
Har du fått tandskador under ett epileptiskt anfall finns särskilt stöd för behandling. I Tandvårdsförordningen kallas regeln Tandvård som ett led i sjukdomsbehandling.
Du har då rätt till tandvårdsbehandling mot samma avgift som vanlig sjukvård (läs mer här nedanför ).
Det är bara skador som uppstått som en direkt följd av ett epileptiskt anfall som omfattas. Behandling av skador som orsakats av t ex tandsjukdomar eller yttre våld utan ett anfall ersätts inte.
I vissa speciella fall kan ditt val av tandläkare begränsas. Det kan t ex inträffa om skadan kräver väldigt speciell kompetens. Då kan landstinget ha synpunkter om vilken tandläkare som ska utföra behandlingen för att vården ska ingå i stödet.
Det är din tandläkare som ansöker om att få stöd för åtgärden. Tag med en kopia av läkarintyg för din epilepsidiagnos om det är första gången du söker vård efter att ha skadat tänderna under ett epilepsianfall. Har du fått hjälp av samma tandläkare tidigare har hon eller han i regel kvar intyget och du behöver inte ta med det igen.
Du som har ett stort och långvarigt behov av personlig omvårdnad kan få särskild hjälp med tandvård. Hjälpen bekostas av landstinget och består av två delar:
Stödet är till för dig som har kommunal omsorg eller är LSS-klassad. Det är behovet av omvårdnad som avgör. Din ålder, dina tänders skick eller dina privatekonomiska förutsättningar påverkar inte rätten till stöd.
Det här tandvårdsstödet beviljas om du:
Har ett långvarigt och stort omvårdnadsbehov under dygnet och därför:
Tror du att du har rätt till stödet men inte har någon kontakt med kommunen kan du vända dig direkt till Tandvårdsenheten (eller motsvarande — namnet varierar) i ditt landsting för information hur du ansöker om ett tandvårdsintyg. Du kommer att behöva ett intyg där ditt omsorgsbehov framgår. Det intyget kan skrivas av din läkare, kurator, distriktssköterska eller liknande.
Visa kontaktuppgifter för Stockholms läns landsting
Telefon: 08-123 133 00
Telefontid: Måndag-fredag 09:00-11:00 och 13:00-15:00
Vid uppsökande verksamhet gör tandläkare eller tandhygienist besök i ditt hem (vanlig bostad eller särskilt boende). Vid besöket görs en enklare undersökning i din mun, en s k munhälsobedömning. Det som då kontrolleras är munhåla, tänder och tandersättningar. Undersökningen är kostnadsfri.
En viktig del i samband med besöket är rådgivning om munvård till dig, dina närstående och den personal som vårdar dig. Omvårdspersonalen ska därför vara med under besöket så att de får utbildning i munvård och också tar del av råden.
Har du rätt till uppsökande verksamhet erbjuds du ett hembesök för munhälsobedömning per år.
Du kan inte välja vem som ska utföra munhälsoundersökningen.
Till nödvändig tandvård räknas tandvård som behövs för att du ska kunna tugga och äta utan smärta eller obehag. Det kan till exempel innebära tandproteser. Det här stödet kallas ibland N-tandvård.
Nödvändig tandvård betalas med patientavgift som vanlig sjukvård (läs mer här nedanför ).
Större ingrepp kan behöva förhandsgodkännande från landstinget. Reglerna för detta varierar mellan olika landsting.
Rätt till nödvändig tandvård får du med ett tandvårdsstödsintyg. Det är ett intyg som normalt gäller i 10 år, men i undantagsfall kortare tid. Intyget kan utfärdas av:
Du väljer själv vilken tandläkare som ska utföra behandlingen. Om du inte kan eller vill välja själv kan du be om hjälp att hitta en tandläkare vid munhälsoundersökningen. Beroende på var du bor kan det även finnas tandläkare som kan utföra viss typ av tandvård i hemmet, s k hemtandvård.
Lider du av muntorrhet som biverkning vid långvarig läkemedelsbehandling kan du ha rätt till särskilt tandvårdsbidrag. Bidraget kan du använda till förebyggande tandvårdsåtgärder hos tandläkare eller tandhygienist, t ex undersökning och tandrengöring.
Bidraget är på 600 kronor per halvårsperiod. Perioderna börjar 1 januari och 1 juli. Du måste använda beloppet under innevarande halvår. Kvarvarande belopp från ett halvår går inte att spara till efterföljande halvår.
För att ha rätt till bidraget måste du:
En känsla av muntorrhet kan upplevas även vid normal salivutsöndring. Något kan ha orsakat att salivens sammansättning förändrats så att innehållet av protein minskat. Även om den förändringen innebär att munnen känns torr ger det inte rätt till tandvårdsstöd vid muntorrhet. Det kan också vara så att salivmängden har minskat jämfört med tidigare i livet, men fortfarande inte tillräckligt mycket för att i sammanhanget uppfylla kraven för muntorrhet.
Visa information till förskrivare (vårdpersonal)Läkarintyg för särskilt tandvårdsbidrag till förebyggande tandvårdsåtgärder vid muntorrhet finns på Socialstyrelsens webbplats här.
Gränsvärden för muntorrheten vid salivprov:
För mätning av salivutsöndring i vila sitter patienten under 15 minuter framåtlutad och spottar ut eller låter all saliv rinna ner och samlas i ett kärl. Ingen saliv ska sväljas och patienten får inte aktivt stimulera salivproduktionen.
För mätning av saliv under tuggning får patienten först mjuka upp en bit paraffin genom att tugga på den under någon minut. Den saliv som bildats sväljs eller spottas ut. Sedan tuggar patienten aktivt under 5 minuter på paraffinbiten (på båda sidor av munnen) och spottar löpande ut all saliv i ett kärl.
Om patienten (t ex på grund av problem att sitta upp en längre period) inte klarar att genomföra mätningen på ovanstående sätt finns en alternativ metod: Bomullsrullar och en plastpåse eller plastmugg vägs i förväg. Bomullsrullarna placeras i patientens mun och får suga upp producerad saliv. Vid testets slut tas rullarna ut, placeras i plastpåsen/muggen och vägs. Metoden anses inte lika säker och kräver stor noggrannhet. Fullständig absorbering måste uppnås genom god placering. Hela rullen måste vägas och fragment av bomull får inte ha lossnat vid uttagning och sitta kvar i munnen (kan framför allt inträffa vid låg salivutsöndring). Närvaron av bommullsrullar i munnen kan också i sig verka stimulerande för salivproduktionen — speciellt under mätning av vilovärdet.
Behandlas du med ett läkemedel som orsakat förändringar i munslemhinnan (t ex Fenytoin) kan du ha rätt till tandvård till samma kostnad som vanlig sjukvård (läs mer här nedanför ).
Det är din tandläkare som ska skicka in ansökan om förhandsbedömning för att åtgärda förändringen. Ansökan skickas in till ditt landstings bedömningstandläkare för att få ett beslut. Om landstinget avslår ansökan kan det beslutet inte överklagas.
Det här stödet ingår i Tandvårdsförordningen 3 § punkt 5. Det saknas dock gemensamma riktlinjer för hur olika landsting ska tillämpa lagstiftningen vid olika typer av besvär. Praxis för när stödet beviljas kan därför variera mellan olika landsting.
När du blir beviljad ett stöd som ger tandvård till samma avgifter som för öppen hälso- och sjukvård betalar du inte längre den vanliga taxan för tandvård. Istället betalar du samma patientavgift som gäller för ett sjukvårdsbesök i ditt landsting. Här kan du se patientavgifterna för olika landsting »
Avgifter som du betalar för tandvårdsbesök skrivs in på samma högkostnadskort som du använder för vanlig sjukvård. De räknas samman med patientavgifterna för sjukvård.
När du når gränsen för högkostnadsskydd inom en 12-månadersperiod får du ett frikort. Frikortet utfärdas av den vårdgivare som du vid det tillfället befinner dig hos (t ex tandläkare eller vårdcentral).
Med ett gällande frikort är tandvården kostnadsfri. Det gäller även om du fick frikortet innan du beviljades tandvårdsstödet.
De tandvårdsstöd som beskrivs på den här sidan kan även gälla vid svår psykisk funktionsnedsättning, reumatoid artrit (ledgångsreumatism), systemisk lupus erythematosus, sklerodermi (systemisk skleros) och orofacial funktionsnedsättning (ansikte och/eller munhåla). Exemplen som tas upp är för funktionsnedsättningar och besvär vid de neurologiska diagnoserna stroke, MS, Parkinson, ALS, CP, traumatisk hjärnskada och epilepsi.
Version: 329.373190877542373014
Webbplatsen använder cookies mer info
© 2013 - Rehabvalet
Informationen skrevs ut från rehabvalet.se 2021-01-16