Du använder Internet Explorer 7 som är en gammal version. Det ger begränsad funktion och långsammare sidor. Kontakta din IT-support för att uppgradera till senaste versionen.
Rehabvalet logotyp Informationen skrevs ut från rehabvalet.se 2020-11-23

Förebyggande sjukpenning —
Ersättning utan karensdag

Om du behöver medicinsk vård eller medicinsk rehabilitering för att förebygga arbetsoförmåga kan du ansöka om förebyggande sjukpenning som alternativ till sjukskrivning under rehabiliteringsperioden. Sjukpenningen får du för den tid du inte kan arbeta på grund av behandling eller rehabilitering. Aktiviteten ska vara ordinerad av läkare och ingå i en plan som godkänts av Försäkringskassan.

Behandlingen eller rehabiliteringen kan vara:


Förebyggande sjukpenning har två fördelar jämfört med sjukskrivning:

  • Det utgår ingen karensdag. Sjukpenning betalas ut från och med den första behandlingsdagen
  • Arbetsgivaren behöver inte betala sjuklön de första 14 dagarna. Försäkringskassan betalar för hela perioden.

Du måste själv ansöka om förebyggande sjukpenning. Blankett för ansökan och mer information hittar du hos Försäkringskassan här .

Till din ansökan måste du bifoga ett läkarintyg. Din läkare kan hitta information om förebyggande sjukpenning och länk till läkarintyget på informationssidan för läkare.


Den här informationen är främst skriven för patienter vid t ex stroke, Parkinson, epilepsi, stroke, ALS (amyotrofisk lateralskleros), MS (multipel skleros), hjärntumör och hjärnskador efter olyckor. Informationen är dock inte specifik för dessa diagnoser utan kan även användas vid andra tillstånd som t ex medför behov att periodvis vara borta från arbetet för vård eller rehabilitering.

An­nons: